Cursus Diagnose van heuplaxiteit - 11 maart 2023

07/11/2022 - 09:42

Hoewel men ondertussen al bijna een halve eeuw probeert de prevalentie van heupdysplasie te doen dalen, blijft deze ziekte bijzonder frequent voorkomen. Een van de belangrijke factoren die hier aan bijdraagt, is het feit dat laxiteit in het heupgewricht, de primaire oorzaak van heupdysplasie, verborgen wordt op de standaard ventrodorsale opname met gestrekte heupen.

Een methode die speciaal ontworpen is om die laxiteit correct te kwantificeren, is de “Vezzoni modified Badertscher distension device technique”, kortweg de Vezzoni techniek. Zoals aangekondigd starten wij met het organiseren van bijscholingen om u de mogelijkheid te geven zelf in huis laxiteitsopnames te maken. Het doel van deze techniek?

To allow a complete and a correct in-house evaluation of the hip joint by trained clinicians

Concreet betekent dit dat wij u in deze bijscholing de nodige theoretische achtergrond en praktische skills willen aanleren om deze techniek zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Praktisch, deze bijscholing vindt plaats op zaterdag 11 maart 2023 op de Faculteit Diergeneeskunde (Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke) op de vakgroep orthopedie en medische beeldvorming. Kostprijs van deze opleiding is 600 euro (cursus + distension device) of 500 euro (alleen cursus). U kan het distension device ook zelf online bestellen via https://distribuzione.evsrl.it/ArticleDetail.aspx?lang=it&from=HP&id=3811.

Inschrijven of meer info via mail naar secretariaat.mbv@ugent.be met vermelding “Inschrijving Laxiteitscursus”. Vermeld ook of u een distension device via ons wenst te bestellen of niet.

Programma:

13-14u: Hip dysplasia: because hips don’t lie (or do they…)

14-15u: Groep 1: Kwantificeren van de laxiteit: de laxiteitsindex

Groep 2: Toepassen van de Vezzoni techniek

15-15.30u: Coffee break

15.30-16.30u: Groep 2: Kwantificeren van de laxiteit: de laxiteitsindex

Groep 1: Toepassen van de Vezzoni techniek

16.30-17u: In de praktijk: screening versus diagnostiek, interpretatie rapport

Deze bijscholing zal gegeven worden door Prof. dr. J. Saunders, Dipl. ECVDI, Prof. Dr. B. Broeckx en dierenarts Louis Vandekerckhove.