Radiographie digitale grands animaux (vét)

Radiologie maakt gebruik van röntgenstraling. Bij digitale radiologie worden de X-stralen omgezet naar een digitaal signaal en weergegeven op een monitor. Via radiografie kunnen we de inwendige organen en botstructuren van een dier onderzoeken.

De beelden zijn al na enkele seconden beschikbaar. Hierdoor duurt het onderzoek slechts enkele minuten. We volgen bij elk onderzoek de wetgeving rond radioprotectie. Hierdoor kan uw dier onder (lichte) sedatie gebracht worden.

De vakgroep beschikt over twee digitale radiografiesystemen: Computed Radiography (CR) en Direct Radiography-technologie. De CR bestaat uit een set cassettes waarin zich telkens een fosforplaat bevindt en een uitleessysteem. Wanneer een cassette belicht wordt, absorbeert de fosforplaat de X-stralen. Vervolgens wordt de cassette in het uitleessysteem geplaatst en door middel van een laserstraal wordt de informatie uit de fosforplaat gehaald. Binnen een minuut verschijnt het beeld op een scherm.

Daarnaast beschikken we over een DX-M (Agfa Gevaert) die naast de fosforplaten ook gebruik maakt van de fine needle technologie waardoor een zeer hoge beeldkwaliteit wordt verkregen in combinatie met een lage stralingsdosis.

Al onze beelden worden doorgestuurd naar een PACS-systeem waardoor de beelden op verschillende plaatsen in de kliniek kunnen geraadpleegd worden. Ze worden tegelijkertijd ook digitaal bewaard in een geïntegreerd archief (PACSonWEB), waardoor ze vlot online beschikbaar zijn voor doorverwijzende dierenartsen en eigenaars. De wachttijd is minimaal en de opnames kunnen op verschillende plaatsen in de kliniek tegelijkertijd worden gemaakt met een centraal uitleessysteem. In tegenstelling tot conventionele radiografie kan de naverwerking van het beeld met aanpassing van helderheid en contrast of met optimalisatie van beelddetails vlot worden uitgevoerd. Met behulp van deze naverwerking kunnen we vermijden dat beelden opnieuw gemaakt moeten worden en besparen we de patiënt de nodige stress. Bij Direct Radiography is het beeld zelfs onmiddellijk beschikbaar en is er geen wachttijd meer.

Toestel(len) in de kliniek:

  • 2 digitale radiografiesystemen CR en DR (Agfa Gevaert)
  • 2 mobiele RX toestellen en 1 ophangsysteem

Toepassing van radiografie:

  • Bij mankheid bij paarden
  • Onderzoek van hoofd, gebit, hals en respiratoire aandoeningen
  • Radiografische keuring van sportpaarden
  • Jaarlijkse screening van hengsten aangeboden voor het BWP en SBS stamboek