Echografie

Echografie is een techniek waarbij zacht weefsel en benige oppervlakken onderzocht kunnen worden door middel van geluidsgolven. De bekendste toepassing van echografie zijn het onderzoek van het abdomen en van het hart (echocardiografie) maar echografie kan ook gebruikt worden voor een onderzoek van de ogen, gewrichten, pezen en het botoppervlakte. Dagelijks nemen we onder echografische begeleiding ook weefselstalen van aangetaste organen om een exacte diagnose te verkrijgen.

Een echografisch onderzoek neemt tussen 20 en 30 minuten in beslag. De zone die onderzocht moet worden, wordt voor de echografie geschoren. Daarna wordt een gel op waterbasis aangebracht om de echo te kunnen nemen. De gel wordt na het onderzoek verwijderd. Eventuele restanten zijn niet gevaarlijk voor uw dier.

Om de veiligheid van zowel patiënt als onderzoeker te garanderen, worden de echografieën soms uitgevoerd onder sedatie.

Toestellen in onze kliniek:

  • Philips, Epiq 7 (2018)
  • Philips, IU22, (2014).

U kan geen rechtstreekse afspraak maken voor een echografie. Is uw huisdier niet stabiel? Contacteer dan eerst onze spoeddienst (T 09 264 77 00 op werkdagen of T 09 264 76 75 buiten de diensturen) of uw dierenarts.