Healthy weight clinic

Healthy weight clinic

Heeft uw hond of kat overgewicht of obesitas? U bent niet alleen: men schat dat ongeveer de helft van onze honden en katten lijden aan overgewicht of obesitas.

Wat is de oorzaak en waarom komt overgewicht en obesitas zo vaak voor?

Wanneer uw hond of kat meer energie opneemt dan verbruikt dan zal hij/zij toenemen in gewicht. We zien vaak dat er te veel extra’s (snoepjes, koekjes, tafelrestjes, kauwbeentjes) of te veel van de basisvoeding gegeven wordt. Of dat de voeding niet is aangepast aan de noden van het dier. Daarnaast zien we ook vaak dat het dier zelf te weinig beweegt waardoor het energieverbruik lager is.

Daarnaast zijn er ook andere factoren, die we minder in de hand hebben en die een rol kunnen spelen zoals ras, leeftijd, sterilisatie of castratie, bepaalde medicatie, enz.

Al deze factoren zorgen ervoor dat we vandaag vaker een dier met overgewicht of obesitas zien. Spijtig genoeg volgen onze huisdieren dezelfde tendensen op dit vlak als de mens.

Hoe weet ik of mijn hond of kat te veel weegt?

U kan uw hond of kat best op regelmatige tijdstippen wegen zodat u snel kan ingrijpen als het gewicht toeneemt. U kan ook raad vragen aan uw dierenarts. Die zal uw dier een lichaamsconditiescore geven tussen 1 en 9 (zie bijlages). Een score van 4 en 5 zijn ideaal; alles onder de 4 is te mager en boven de 5 is te dik. Heeft uw hond of kat een score van 6 of 7, dan spreken we van overgewicht. Uw dier weegt dan 10 tot 30% meer dan normaal. Heeft uw dier een score van 8 of 9, dan spreken we van obesitas.

Waarom zou ik mijn hond of kat laten vermageren?

Overgewicht en obesitas zijn veel meer dan een schoonheidsprobleem. Ze hebben een nefast effect op de gezondheid van uw dier en zullen er op termijn voor zorgen dat uw dier veel meer kans heeft om andere aandoeningen te ontwikkelen zoals o.a. suikerziekte, orthopedische aandoeningen, aandoeningen van de urinewegen, …

Daarnaast werd aangetoond dat obese honden minder lang leven en dat hun levenskwaliteit minder goed was dan hun slanke soortgenoten.

Bovendien zal de activiteit afnemen waardoor een vicieuze cirkel kan ontstaan.

Hoe vroeger u start, hoe makkelijker het zal zijn om uw dier te laten vermageren. Van zodra uw dier start met afvallen zal u al een positief effect zien op de eventueel al aanwezige klachten.

Hoe ziet een vermageringsprogramma eruit?

Tijdens een eerste consultatie schrijven we een aangepast dieet en beweging voor. Het is belangrijk om een vermageringsdieet in de juiste hoeveelheden te geven. Wanneer u gewoon minder geeft van een gewone voeding dan kunnen tekorten optreden. Alles wordt individueel bekeken en berekend. Daarnaast is ook de manier van voeden zeer belangrijk. We geven u tips en laten weten hoeveel uw dier wekelijks moet afvallen.

Regelmatige opvolging bij ons of bij uw dierenarts is ook heel belangrijk om op lange termijn succes te boeken. Tijdens deze consultaties wordt bekeken of uw dier op schema zit en worden eventuele moeilijkheden besproken en aangepakt.

Prijsindicatie

Prijs voor een afslankingsprogramma voor een hond/kat: € 115 (incl. BTW)

Opvolgingsconsult (bij afslankingsprogramma): € 30 (incl. BTW)

Prijzen zijn inclusief:

  • Consultatie met een dierenarts gespecialiseerd in dierenvoeding
  • Evaluatie van het huidige dieet
  • Volledig voedingsadvies op maat van uw huisdier
  • Evaluatie van de huidige lichaamsconditie (gewicht, vetopslag and spiermassa)
  • Dieetadvies aangepast aan de specifieke behoeften van uw huisdier (merk, hoeveelheid, aantal maaltijden)
  • Overzicht van het afslankingsprogramma om het ideale lichaamsgewicht te bereiken
  • Tips en advies om gewicht te helpen verliezen (beweging en verzadigingsgevoel)

Opvolgingsconsults

Prijs voor een opvolgingsconsult: € 30 (incl. BTW)

1e check-up: 2 tot 3 weken na start afslankingsprogramma

2e check-up: 1 maand na de eerste check-up

Volgende check-ups: maandelijkse opvolgingsconsults worden aanbevolen tot het einde van het afslankingsprogramma.