Kijkoperaties

Artroscopie is een vertaling uit het Grieks en betekent letterlijk ‘kijken’ (scopie) in het ‘gewricht’ (arthros). Een kijkoperatie (of artroscopie) van een gewricht is een techniek die de laatste jaren meer en meer aan belang gewonnen heeft in de diergeneeskunde.

Niet zonder enige trots mag gezegd worden dat de afdeling Orthopedie van de kleine huisdieren tot de pioniers van deze techniek behoort. Sinds 1990 is onze ervaring altijd toegenomen en kan met een gerust geweten gezegd worden dat de Universitaire dierenkliniek in Merelbeke op dit vlak tot de wereldtop behoort. Het patiëntenaanbod blijft dan ook niet beperkt tot België, maar komt ook uit de ons omringende landen (Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, ...). Jaarlijks wordt er een internationale artroscopieworkshop georganiseerd voor geïnteresseerde dierenartsen.

Artroscopie kan zowel diagnostisch als therapeutisch toegepast worden. Het grote voordeel van een kijkoperatie is dat er minimaal invasief gewerkt wordt. Dit betekent dat dezelfde resultaten bereikt worden als bij een gewone operatie, zonder dat er grote operatiewonden gemaakt worden. Hierdoor is de revalidatie van de patiënt veel sneller dan bij een gewone operatie.

Een ander voordeel van een artroscopie is de mogelijkheid om een gewricht in detail te bekijken en om tegelijk een behandeling zeer grondig uit te voeren.

Bijna alle gewrichten kunnen via een kijkoperatie benaderd worden:

Bij elk van deze gewrichten horen verschillende aandoeningen (pathologieën), zoals elleboogdysplasie of osteochondrosis dissecans van de schouder (OCD).