Hydrotherapie - onderwaterloopband

Trainen in water heeft verschillende voordelen.

Drijfvermogen

Het lichaamsgewicht wordt gedeeltelijk tot volledig gedragen door het water. Dieren die nog problemen hebben met zelfstandig staan, kunnen hierdoor geholpen worden. Ook dieren die een lidmaat nog niet ten volle mogen belasten, kunnen baat hebben bij hydro-fysiotherapie.

Viscositeit

Dit betekent dat er wrijving is tussen de waterdeeltjes, waardoor bewegen in water moeilijker is dan op het land. Dit zorgt enerzijds voor een betere spiertraining dan op het land (bv. voor sporttraining), maar ook dat honden die nog niet optimaal kunnen staan, minder snel gaan omvallen in het water.

Hydrostatische druk

Water oefent een gelijkmatige druk uit op het volledige lichaam. Dit werkt pijnstillend en bevordert de circulatie.

Hydrodynamische druk

Door de beweging van het water worden bewegingen in het water anders ervaren dan op het land. Enerzijds moet het dier continu zijn evenwicht zoeken, wat de activiteit van verschillende spiergroepen vereist. Anderzijds kunnen we kunstmatig een stroom creëren net om de oefening wat moeilijker te maken. Dit is zeer handig voor het trainen van sporthonden en voor het laten afvallen van zwaarlijvige (obese) dieren.

Watertraining kan in een zwembad of op een onderwaterloopband. Wij kozen voor een onderwaterloopband omdat de beweging van het dier en de snelheid van bewegen het best kan gecontroleerd worden op een loopband. Zo kan de revalidatie van patiënten rustig opgebouwd worden in het water en kan het niveau van het water individueel aangepast worden per patiënt.

Naast revalidatie kan de onderwaterloopband ook ingezet worden voor conditie- en spiertraining bij sporthonden en sportieve huishonden.

Bij aankoop van een 10-beurtenkaart voor de onderwaterloopband krijgt iedere patiënt een gratis hondenhanddoek.

Prijsindicatie (prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en zijn afhankelijk van het specifiek uitgevoerd programma)

Onderwaterloopband 10-beurtenkaart: € 475