Mankheidsonderzoek

Manken bij huisdieren is een van de meest voorkomende klachten in de diergeneeskunde. Manken is een manier waarop een dier pijn uit. Soms is er een eenvoudige verklaring voor te vinden, maar vaak gaat het over aandoeningen die niet zo makkelijk te diagnosticeren zijn. Onze kliniek staat binnen Europa zeer hoog aangeschreven voor het diagnosticeren en oplossen van mankproblemen. We blijven zoeken tot we de oorzaak vinden en dat kan soms gepaard gaan met redelijk wat onderzoeken.
De voorkeur wordt gegeven aan patiënten die op aanraden van hun dierenarts doorgestuurd worden, maar dieren zonder eigen "huisdierenarts" zijn zeker en vast even welkom.

Door een grondig onderzoek kan er meestal al een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld worden, die dan bevestigd wordt door de medische beeldvorming. Hiervoor hebben we de meest recente technieken in huis, gaande van de klassieke radiografie en echografie, tot de meer gespecialiseerde CT scan, MRI en scintigrafie. Recent werd ook de intra-articulaire anesthesie (verdoving van een gewricht) voor honden en katten op punt gesteld. Dit zorgt voor een nog duidelijkere lokalisatie van het manken. En ook het uitvoeren van buigproeven kan soms helpen bij het lokaliseren van het probleem.

Als Universitaire Dierenkliniek hebben we ook de taak om de nieuwe generatie dierenartsen een volwaardige orthopedische opleiding te geven. Laatstejaarsstudenten krijgen dan ook de kans om, onder begeleiding van een ervaren orthopedist, zelf tot een diagnose te komen en een behandeling te suggereren. Hierdoor wordt hun ervaring langzaam opgebouwd en hebben ze een bredere basis voor hun verdere loopbaan als dierenarts.

Afspraak voor een mankheidsonderzoek:

T 09 264 77 00

secretariaat.khd@ugent.be

Bereikbaar van maandag tot vrijdag, doorlopend van 8 tot 16 u.