Laxiteitstechniek (heupdysplasie hond) (vet)

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie (HD) is een multifactoriële overerfbare ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht. Door de laxiteit die aanwezig is, ontstaat er een verminderde stabiliteit van het heupgewricht en dit kan aanleiding geven tot degeneratieve veranderingen van het gewricht (artrose).

Heupdysplasie is een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden, waarbij vooral middelgrote tot grote hondenrassen gepredisponeerd zijn.

Laxiteitstechnieken

De diagnose van heupdysplasie wordt gesteld aan de hand van een orthopedisch onderzoek gecombineerd door radiografieën. Hiervoor zijn meerdere radiografische technieken mogelijk, waarbij de standaard dorsoventrale projectie met het heupgewricht in extensie (SVD) en de Vezzoni Modified Badertscher Distension Device (VMBDD) laxiteitsopname op onze dienst het meest worden gebruikt. De VMBDD techniek beoordeelt de primaire laxiteit van het heupgewricht aan de hand van objectieve metingen. Deze techniek heeft als voordeel dat het bij ons volledig kan beoordeeld worden door ervaren radiologen, zonder dat de beelden opgestuurd moeten worden (dit in tegenstelling tot andere laxiteitstechnieken). De SVD techniek beoordeelt de secundaire artritische veranderingen van het heupgewricht. De SVD en de VMBDD techniek zijn dus complementair om tot een diagnose van heupdysplasie te komen. Voor beide technieken moet de hond gedurende een korte tijd een diepe sedatie krijgen.

Screening voor fokkerij

Naast diagnose van heupdysplasie bij honden met orthopedische problemen, is er ook een mogelijkheid om bij ons een screening te doen in het kader van de fokkerij. Hierbij kan zowel de SVD- als de VMBDD-opname uitgevoerd worden en kunnen deze opgestuurd worden naar Sint-Hubertus alsook van een officiële beoordeling voorzien worden. Zodoende kan de fokker een geïnformeerde keuze maken in de selectie van de ouderdieren.

Behandeling van heupdysplasie

Voor de behandeling van heupdysplasie zijn er verschillende mogelijkheden en de keuze van behandeling wordt mee bepaald door de leeftijd, gewicht, mate van artrose en functie van de hond.

Onze dienst doet uitgebreid onderzoek naar deze aandoening en in het bijzonder naar de VMBDD-laxiteitsopname en deelt zijn expertise graag via de cursus “Canine Hip Dysplasia: because hips don’t lie”. Bij interesse of vragen kunt u contact opnemen met Louis Vandekerckhove (louis.vandekerckhove@ugent.be).