Healthy weight clinic horses

Heeft uw paard overgewicht of obesitas? U bent niet alleen: men schat dat ongeveer 20 tot 50% van onze pony’s en paarden lijden aan overgewicht of obesitas.

Wat is de oorzaak van overgewicht en obesitas?

Wanneer uw pony of paard meer energie opneemt dan verbruikt dan zal hij/zij toenemen in gewicht. We zien hierbij vaak dat het energieverbruik (gewicht en sportactiviteit) overschat wordt. Daarnaast zien we vaak dat er een verkeerde inschatting is van de energieopname bijvoorbeeld door onderschatting van de kwaliteit van het ruwvoeder/weide, niet afwegen van de voedermiddelen, onbeperkte voeding van ruwvoeder of ongelimiteerd grazen, te veel snoepjes.

Daarnaast zijn er ook andere factoren, die we minder in de hand hebben en die een rol kunnen spelen zoals het ras (de zogenaamde ‘easy keepers’) en het seizoen. Onder natuurlijke omstandigheden komen pony’s bij in de zomer en vallen ze af tijdens het winterseizoen.

Hoe weet ik of mijn pony of paard te veel weegt?

Uw pony of paard regelmatig wegen is meestal geen optie. U kan best raad vragen aan uw dierenarts. Die zal uw dier een lichaamsconditiescore geven tussen 1 en 9. Een score van 4 en 5 zijn ideaal; alles onder de 4 is te mager en boven de 5 is te dik. Heeft uw pony of paard een score van 6 of 7, dan spreken we van overgewicht. Heeft uw dier een score van 8 of 9, dan spreken we van obesitas.

Waarom zou ik mijn pony/paard laten vermageren?

Overgewicht en obesitas zijn veel meer dan een schoonheidsprobleem. Zij hebben een nefast effect op de gezondheid van uw dier en zullen er op termijn voor zorgen dat uw dier veel meer kans heeft om andere aandoeningen te ontwikkelen zoals insulineresistentie, hoefbevangenheid, lipoma’s en verminderde fertiliteit. Daarnaast zullen de sportprestaties minder goed zijn.

Hoe ziet een vermageringsprogramma eruit?

Tijdens een eerste consultatie zullen we een aangepast dieet en beweging voorschrijven. We zullen u helpen om het juiste ruwvoeder te kiezen en bepalen hoeveel u daarvan dagelijks mag geven. Er is ook een supplement nodig om uw dier te voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Een paard spendeert onder natuurlijke omstandigheden het merendeel van zijn tijd aan het foerageren. Daarom zullen we u ook tips geven om zoveel mogelijk het natuurlijk eetgedrag na te bootsen.

Alles wordt individueel bekeken en berekend. We geven u tips en laten weten hoeveel uw dier wekelijks moet afvallen.

Regelmatige opvolging bij ons of bij uw dierenarts is ook heel belangrijk om op lange termijn succes te boeken. Tijdens deze consultaties wordt bekeken of uw dier op schema zit en worden eventuele moeilijkheden besproken en aangepakt.

Indicative price

Price for a weight loss program for a horse: 120 euros (plus taxes)

Prices include:

  • Consultation with a veterinarian specialized in animal nutrition
  • Evaluation of the current diet
  • Complete individual feeding advice for your horse
  • Evaluation of the current body condition (weight, fat storage and muscle mass)
  • Adapted diet recommendation for the specific needs of your animal (brand, amount, number of meals)
  • Overview of weight loss program to reach ideal body weight
  • Tips and tricks to help weight loss (activity and satiety)
  • One follow-up consult one month after the first consult