Breuken/fracturen

Een gebroken poot, wat nu?

Tegenwoordig bestaan er uiteenlopende technieken om breuken te repareren. Voor elke techniek geldt dat u de hond of kat na de ingreep rustig moet houden en dat het dier bruuske bewegingen (trappen lopen, spelen, rennen) moet vermijden.

Technieken

1. Spalk

Fracturen onder de knie en de elleboog die weinig verplaatst zijn, kunnen soms met een spalk gestabiliseerd worden.

Dit is de eenvoudigste techniek om een fractuur te stabiliseren, maar moet toch met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Een niet-correct geplaatste spalk kan tot onherstelbare schade aan de poot leiden.

Dagelijkse verzorging van de spalk (bv. teentjes controleren op zwelling, warmte en geur, verband droog en proper houden bij het naar buiten gaan) is noodzakelijk. Een wekelijkse controle bij de eigen dierenarts is aangeraden. Haal de spalk er nooit af indien er geen medische redenen voor zijn!

2. Externe fixatie

Bij sommige types fracturen is het niet mogelijk om een breuk inwendig te fixeren en is externe fixatie de enige optie om de breuk te stabiliseren. Bij externe fixatie wordt de breuk gestabiliseerd door middel van pinnen die door de huid in het bot gefixeerd worden.

Hoewel dit een zeer beproefde techniek is, brengt het extra zorgen en inspanningen voor de eigenaar met zich mee. De wonden moeten dagelijks verzorgd worden en het verband moet op geregelde tijdstippen vervangen worden.

3. Plaat en schroeven

Een gebroken bot kan ook hersteld worden door een plaat (in een speciaal soort roestvrij staal of titanium) tegen het bot te plaatsen. Het kan gecombineerd worden met een intramedullaire pin.

De plaat zit inwendig en wordt volledig bedekt door onderhuid en huid. In vergelijking met bovengenoemde technieken is er minder nazorg voor de eigenaar. Omdat de universiteit de nieuwste technieken op de voet volgt, zijn we vanaf 2008 overgeschakeld op "locking plates". Het geheel van plaat en schroeven wordt op enkele millimeters van het bot gefixeerd, zodat bloedvaten nog in het bot kunnen groeien. Een bijkomend voordeel is dat de bot/plaatconstructie een steviger geheel vormt dan bij een klassieke plaat.

Praktisch

Iedere fractuur is anders en vergt een aangepaste aanpak. Of er nu een spalk, een plaat of een externe fixatie geplaatst moet worden, wij informeren u altijd waarom wij juist die keuze voor uw hond of kat willen maken.

Na een breuk of orthopedische ingreep is fysiotherapie aangewezen. We begeleiden u graag in de verschillende opties.