Dierenvoeding paarden (vet)

Paardeneigenaars kunnen bij ons terecht voor ondersteuning en advies op het vlak voeding, zowel voor gezonde als voor zieke dieren waarbij een aangepast dieet een onderdeel is van de behandeling.

Bij zieke dieren gebeurt dit altijd in samenwerking met de doorsturende dierenarts. Om een optimaal advies te maken zijn we immers afhankelijk van de resultaten van het klinisch onderzoek en verdere onderzoeken. Gelieve deze info mee te geven met de eigenaar of die vooraf door te sturen naar dienstpaardenvoeding@ugent.be

In sommige gevallen zal een aangepast dieet de enige behandeling zijn (bv. obesitas). In vele andere gevallen zal een aangepast dieet een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling. Door de medische behandeling te combineren met een aangepast dieet, wordt de kans op succes veel groter. Daarnaast is er natuurlijk ook aandacht voor preventie bv. bij dieren met koliek.

Wanneer kan u naar ons doorsturen?

U kan een gezonde of zieke patiënt naar ons doorsturen voor een voedingsadvies wanneer u geen oplossing heeft of eenvoudigweg wanneer u niet de tijd heeft om alle voedingsgerelateerde vragen van de eigenaar te beantwoorden. Wij nemen deze taak op dat moment graag van u over zodat we nadien een tevreden klant naar u kunnen terugsturen.

Wat kan u van ons verwachten?

Een samenwerking met ons levert u als dierenarts heel wat tijdswinst op en de eigenaar krijgt een individueel, onafhankelijk en kwaliteitsvol voedingsadvies. Onze dierenartsen-nutritionisten worden immers begeleid door twee Europese specialisten diervoeding (ECVCN diplomates).

We vergelijken verschillende commerciële voeders en supplementen, contacteren indien nodig de fabrikant, en zoeken op individuele basis de beste dieetoplossing (krachtvoeder, ruwvoeder, supplementen en voedingsmanagement) voor uw patiënt. We doen ook de nodige berekeningen en spenderen ook voldoende tijd om alle voedingsvragen van de eigenaar te beantwoorden. Daarnaast kunnen we de eigenaar en u ook helpen bij het interpreteren van analyses van ruwvoeders.

Indien opvolging nodig is dan kan dat in overleg met u en de eigenaar zowel bij ons als bij u.

Hoe stuurt u een patiënt door?

Onze dienst werkt altijd op afspraak. Een afspraak vastleggen gebeurt op basis van beschikbaarheid van maandag tot vrijdag (bij voorkeur) telkens van 8 tot 12u via T 09 264 78 26. In bepaalde gevallen is een bezoek aan de faculteit niet noodzakelijk en kan er vanop afstand samengewerkt worden.

Als dierenarts kan u ons voor korte algemene vragen ook per e-mail contacteren op dienstpaardenvoeding@ugent.be