Reddingsoperaties

Bij sommige traumata of aandoeningen is het gewricht zodanig beschadigd dat een functioneel herstel niet meer mogelijk is. In die gevallen kan het leven van uw dier toch nog gespaard worden, mits het uitvoeren van een artrodese of een amputatie.

Artrodese (vastzetten van een gewricht)

Bij een artrodese wordt de functie van het normale gewricht teniet gedaan. Zeer vaak zijn de botten, kraakbeenvlakken of aanpalende pezen en ligamenten van het betrokken gewricht al zo beschadigd dat ze niet meer te redden vallen.

In deze gevallen wordt het kraakbeen zo volledig mogelijk verwijderd uit het gewricht en gaan we met een stevige plaat de botten terug aan elkaar zetten. Na verloop van tijd vergroeien deze structuren en kan het lidmaat opnieuw gebruikt worden.

Hou er wel rekening mee dat door deze operatie de functie van het gewricht volledig wegvalt. Het dier zal dus anders lopen dan voordien, maar heeft hier normaal gesproken weinig last van.

Een artrodese is het meest succesvol bij gewrichten die schokken opvangen (pols en enkel). Gewrichten die dichter bij het lichaam liggen (en dus meer instaan voor de voorwaartse beweging zoals elleboog of knie) hebben een minder goede prognose.

Amputatie

Soms valt een lidmaat gewoon niet meer te redden. Denk maar aan een erg complexe fractuur of een invasieve tumor. In deze gevallen is het mogelijk dat we aanraden om de poot te amputeren. Het idee van een pootamputatie komt vaak harder aan bij de eigenaar dan bij het dier zelf. Pootamputatie is uiteraard een ingrijpende operatie die een belangrijke impact heeft op de mobiliteit van uw dier, maar langs de andere kant passen de dieren zich meestal bijzonder goed aan. Als algemene regel heeft de amputatie van een achterpoot minder consequenties dan de amputatie van een voorpoot.

Ook grotere rassen en zware dieren kunnen het prima doen na pootamputatie. Overgewicht is vanzelfsprekend af te raden. Mocht uw dier in aanmerking komen voor een pootamputatie, dan nemen we samen met u alle scenario’s zorgvuldig door vooraleer er tot chirurgie overgegaan wordt, want de ingreep is logischerwijs onomkeerbaar…

Indien uw dier al gewend was om de te amputeren poot niet meer te gebruiken zal het onmiddellijk na de operatie goed functioneren. Indien het deze poot wel nog gebruikte, moet hij na de ingreep zijn evenwicht hervinden. Dit duurt 1 tot 2 weken (langer bij grote dieren). Fysiotherapie kan hier zeker helpen om de “core stability” van uw dier terug te vinden en het sneller terug op de been te helpen.